OcakAltın,gümüş gibi madenlerin bir pota içine konulup eritildiği yer. Altın ve gümüş eritmek için yüksek ısı gerektiğinden ocakta taş kömürü kullanılır. Ateşe dayanıklı yapılmış olan kuyumcu potaları kalın bir su bardağı görünümdedirler. İçine yerleştirilen madenle birlikte pota uzun bir maşa ile ocağa yerleştirilir. Kullanılmış maden ise başka pisliklerden arıtılır ve sıvı durumuna gelen maden aynı maşa ile kalıplara dökülür.
OksitHavadaki nem ile madeni eşyaların yüzeyinde ortaya çıkan pas. Bu havadan oksijen alma işine demirde pas, gümüşte oksit adı verilir. Demir oksitlenince zamanla çürür, gümüş ise koruyucu ölü tabaka teşekkül eder ve kimileri bu görünüşü daha çok sever.
OksitlemeYeni yapılan gümüş esere eski süsü vermek için yapılan işlem.
Oltu TaşıErzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan bir taş çeşididir. Rengi siyah, kullanımı kolay olup iyi cila tutması dolayısıyla kuyumculukta altın ve gümüş işçiliklerinde birlikte kullanılmıştır. En çok kolye, tespih, yüzük kaşı yapılmıştır. Bir adı da Erzurum kehribarıdır.
OniksDaireleri düzgün, kalınca ve renkleri de ak ile kara olan akiklerdir.
Ons Altın nedirSöz konusu senetler için talep toplama işlemleri ile senetlerin ihracı, kupon/kira ve anapara
ÖrgüHasır örgüsü. Trabzon işinde yapılan örme yöntemi. Birçok kuyumculuk mesleklerinin erkeklerce yapılmasına karşılık bu sanat Karadeniz yöresinde özellikle genç kızlarca yapılmaktadır. Yumuşak olduğundan yüksek ayar çekilmiş ince teller genç kızlarca dantel örer gibi kolayca örülür. Daha sonra örgü, hadde merdanelerden geçirilerek yassılaştırılır. Baş ve son kısımları çözülmesin diye kaynak yapılır.
Oyma ile Biçim VermeÇeşitli delici, kesici, tırmalayıcı aletlerin ve sık sık da kimyalı maddelerin yardımı ile yapılırdı. Oyma bir çok süs eşyalarına uygulanırdı.,bunların arasında bilezikleri , jeton biçimindeki parçaları ve kolyeleri sayabiliriz. Oyma işleminden geçen süs eşyaları çoğu zaman altın gibi değerli metallerle veya başka yöntemlerle süslenerek kullanılmaya hazır duruma getirilirdi.